Kijk, zij doen het ook!

Verbetering van de luchtkwaliteit is een thema dat niet alleen in Nederland speelt. Wereldwijd werkt men aan het creëren van gezondere steden. Dit blog-post laat een overzicht zien van maatregelen die er op verschillende plekken in de wereld getroffen worden ter verbetering van de luchtkwaliteit in de stad.

Door: Mees van Breukelen (2e jaars student Urban Green Development Wellant College Rotterdam)

.
.
.

Herinrichting

Door fysieke ingrepen te doen in de openbare ruimte wordt de luchtkwaliteit plaatselijk verbeterd. Ofwel door het afsluiten van wegen, waardoor er simpelweg plaatselijk geen vervuilend verkeer meer toegelaten wordt, ofwel door de vervuiling weg te filteren met beplanting of door vernatting van wanden of wegen.

Superblocks (Barcelona en Victoria Casteiz)

De Superblocks methode is een manier om de fijnstof uitstoot van auto’s te reduceren door alleen hoofdwegen beschikbaar te maken voor auto’s en alle andere straten alleen toegankelijk te stellen aan bestemmingsverkeer en fietsers.
Dit resulteert in een beter leefklimaat in de kortere en smallere straten.

Beursplein Brussel wordt autovrij

Het autovrij maken van het stadcentrum van Brussel is een goed voorbeeld van een manier om de stad op een voetgangervriendelijke manier in te richten.
Door een verkeerslus aan te leggen rondom het centrum en alle straten daar tussen niet toegankelijk te maken voor automobilisten maakt dat het centrum van Brussel de grootste voetgangersruimte van europa heeft.

Oxfordstreet, (Londen)

Ook Oxfordstreet, de drukke en bekende straat in het centrum van Londen was ooit een belangrijke en drukke verkeersader maar is getransformeerd tot een autoluw gebied,
Een aantrekkelijke winkelboulevard voor voetgangers.
De belangrijkste reden van het autovrij maken van Oxfordstreet was De slechte luchtkwaliteit in Londen en ook verkeersgeluid geluid speelde een rol.

Groene en natte wanden snelweg (Mexico ‘Via Verde’)

Dit project is een gemeenschappelijk bewoners initiatief dat de steunpilaren van een snelweg omtovert in groenwanden met een totale lengte van 27 kilometer.
Naast dat het goed is voor het straatbeeld heeft het ook een enorm zuiverende werking met betrekking tot de luchtkwaliteit. Uit onderzoek is gebleken dat de groenwanden ongeveer 27.000 ton lucht filteren!

Wassende weg (Rotterdam)

Op de Westzeedijk in Rotterdam is een speciaal soort asfalt aangelegd (Zoab) dit is neergelegd om te experimenteren met de rol die asfalt kan hebben in het afvangen van fijnstof en het reduceren van verkeersgeluiden.
Het asfalt heeft een open structuur die er voor zorgt dat het geluidsniveau zakt met 4dB. Of dit stuk weg ook het fijnstof opvangt is nog niet met zekerheid te zeggen.

Jardin del Turia, van oude rivier tot park, (Valencia)

Dit stadspark in Valencia is aangelegd in een rivierbedding. Vroeger stroomde door dit gebied de rivier de Turia, maar na een grote overstroming in 1957 is besloten om er een park aan te leggen. Dit park is inmiddels een highlight in Valencia,en is een goed voorbeeld van het gebruiken van verouderde infrastructuur voor nieuwe ideeën.

Highline (New York)

Een van de bekendste voorbeelden van het hergebruiken van oude infrastructuur is
‘The Highline’ in New York. Het park is gelegen op een 2,3 kilometer lange verhoogde treinrails die in de jaren dertig van de vorige eeuw is aangelegd , in 1980 reed de laatste trein. Ondertussen is er een prachtig park aangelegd met veel mogelijkheden om te recreëren, het is dan ook een veel bezochten plek door zowel toeristen als bewoners

.
.
.

Objecten

Met objecten bedoelen we kunstwerken en apparaten. De objecten staan op zichzelf en zijn niet voor één specifieke plek ontworpen, maar kunnen overal geplaatst worden. Ze worden door de gemeente geplaatst in de openbare ruimte of zijn in bezit van particulieren.

Smog free tower (Studio Roosegaarde)

Een goed voorbeeld van een object die bijdraagt aan een betere luchtkwaliteit is ‘The smog Free Tower’, Deze 7 meter hoge toren zuigt doormiddel van een ionisator fijnstof aan en filtert de lucht in parken over de hele wereld. De toren zuivert 30.000 m3 per uur.

CityTree (Green City Solutions)

De CityTree is een bijzonder object, het zuivert de lucht. Doormiddel van de moswand die in het straatmeubilair is verwerkt, heeft de CityTree een zelfde zuiverende werking als dat van 275 bomen. Op dit moment staan er wereldwijd 20 CityTrees

Smog Free Bicycle (Studio Roosegaarde)

De Smog Free Bicycle is een object dat je aan de voorkant van je fiets plaatst, als je gaat Fietsen blaast er lucht tegen de voorkant van je fiets, dit gaat door een filter en zo is de lucht die je in ademt een stuk schoner.

.
.
.

Beleid

Maatregelen die de overheid neemt om een visie voor een gezondere stad uit te rollen of het gedrag van de burgers te beïnvloeden ter verbetering van de luchtkwaliteit.

Parijs

Als er in parijs een te hoog percentage fijnstof in de lucht zit mogen bijvoorbeeld alleen de auto’s met een even nummerbord de weg op, en de dag erna de oneven.
Dit is een voorbeeld van wat je kunt doen in het kader van beleidsvorming om iets te doen aan de luchtkwaliteit.

Fietszone Kopenhagen

Kopenhagen beschikt over 350km fietspaden en is twee keer benoemd tot fietsstad van het jaar.,de fietspaden liggen hoger dan het normale wegdek en zijn erg veilig.
Als je kijkt naar alle ritten die starten of eindigen in Kopenhagen, is het aandeel fiets 32%. Ook zijn de fietspaden er erg breed; 4 meter
Voor woon-werkverkeer is het aandeel fiets al 37%, maar de stad heeft het doel om dit voor 2030 te verhogen tot 50%.

.
.
.

Bewustwording

Kennisdeling door middel van digitale media, zodat bewoners voor zichzelf keuzes kunnen maken op basis van de gegeven informatie.

Clean walk routes, (London)

Hardlopen en fietsen in een stad zijn niet altijd even gezond door de luchtkwaliteit. Daarom is er nu een route app bedacht die je een zo schoon mogelijke route laat lopen.

Luchtkwaliteitsapp (RIVM)

Dit is een app die aan de hand van jou locatie aangeeft hoe de luchtkwaliteit is. Deze informatie word elk uur geüpdate zodat je precies weet wanneer de luchtkwaliteit optimaal is.

Leave a Reply