Maak je eigen fijnstofmeter

Smart Kids Lab bij Cinekid

Dit jaar kwam ik tijdens het kindermedia festival Cinekid het project Smart Kids Lab tegen, bedacht en uitgevoerd door de Waag Society. Smart Kids Lab nodigt kinderen uit om door middel van proefjes de basis ingrediënten van onze leefomgeving te onderzoeken zoals water, geluid, lucht, aarde en licht.

‘Hoe schoon is de lucht die je inademt? Waarom is zwemwater geen drinkwater? Zitten er veel of weinig microben in de grond? En wat betekent dat? Ontdek hoe gezond jouw buurt is en wat je zelf kan doen om hem te verbeteren.’

Op de website van Smart Kids Lab staan alle proefjes, onder andere hoe kinderen zelf een fijnstofmeter kunnen maken.

Tijdens Cinekid konden kinderen door een interactieve installatie beleven hoe hard hun schreeuw is vergelijkbaar met een ambulance of een disco, hoe het met de kracht van hun scheet staat of hoeveel fijnstof ze zelf maken in vergelijking met de lucht in Amsterdam of China. Met een doekje hebben de kinderen de stoffigste hoekjes van het festival terrein opgezocht om vervolgens op een interactieve emmer uit te kloppen. De data werden meteen zichtbaar. Olivier had toen in ieder geval zijn best gedaan, zijn waardes kwamen overeen met de luchtwaardes in Peking/China. Fijn om te zien dat dit project bij de belevingswereld van kinderen aansluit en een abstract thema zoals luchtkwaliteit tastbaar gemaakt wordt.

[thb_gap height=”30″]
[thb_gap height=”30″]
[thb_gap height=”30″]

Leave a Reply